Cabinet Individual de Psihologie si Psihoterapie Ursu-Balaci Mariana

Neurofeedback si psihoterapie in anxietate

Moartea cuiva drag, schimbarea locului de muncă, presiunea socială,  dar si alte cauze care tin de constructia interna sunt doar o parte din factorii care ar putea declanșa stari anxioase. Într-o lume care se schimbă din ce în ce mai mult, într-o lume în care clișeele societății își spun cuvântul din ce în ce mai pregnant, foarte puțini oameni reușesc să rămână ancorați în realitate. Si de multe ori poate apare anxietatea.

Anxietatea, ca stare, poate fi caracterizata  prin anticiparea unui pericol mai mult sau mai putin probabil, mai cu seamă o stare de teamă și grijă continuă, resimțită de fiecare individ  în mod diferit. Cu cat suntem mai anxiosi, cu atat ne luam mai multe masuri de protectie si putem ajunge sa evitam locuri pe care le consideram nesigure pentru noi sau activitatile pe care le realizam in mod obisnuit. Lumea nu mai pare sigura si astfel ajungem sa evitam sa socializam, sa mergem in locuri necunoscute, aglomerate sau cu avionul sau sa facem lucruri pe care le faceam in mod obisnuit, pentru ca suntem tot timpul in alerta si ne temem ca ar putea sa apara factori generatori de stres care ne-ar putea pertuba echilibrul.  Ne izolam, evitam, nu acceptam sprijinul celorlalti, putand rata oportunitati, pentru ca ne concentram pe partea goala a paharului.

De cele mai multe ori apar si  senzatii fizice cum ar fi gura uscată, greață, vărsături, tulburări de tranzit intestinal, dureri, senzația de tremur, putem simti ca nu ne  ajunge aerul sau nu inspiram suficient de mult, respirația poate devini accelerata sau că inima tinde să ne iasă din piept; ca nu mai putem gestiona într-un mod logic emoțiile legate de ceea ce ne-ar putea stresa, agentii stresori, practic este un întreg cumul de stări, adesea copleșitoare, asociate cu stari de neliniste si ganduri disfunctionale, fără un corespondent în realitate, fiecare persoană simțind altfel si la intensitate diferita.

Până într-un anumit punct, anxietatea poate constitui o modalitate excelentă prin care ființa umană se menține în siguranță, gen lupta sau fugi. Un exemplu în acest sens ar fi un eveniment/o acțiune care ne periclitează viața în mod real, contrar unei situații imaginate, însă trebuie înțeles faptul că există o linie fină de delimitare pe care trebuie s-o percepem cât mai clar.

Negestionată în mod corect, anxietatea nu face altceva decât să ducă la împiedicarea unor activități zilnice, ceea ce conduce, în mod automat și afectarea calității vieții. Ce se întâmplă când corpul este copleșit de aceste stări? El învață să spună NU! Ce face mai exact? Ne dă un semnal de alarmă, care insa nu intotdeauna anticipeaza un pericol.

Ce putem face pentru a învinge anxietatea?

În primul rând, învățăm pas cu pas să ne expunem progresiv la situațiile generatoare de anxietate! Usor de spus, greu de facut!, dar nu imposibil. Fiecare pas, cat de mic, inseamna o apropiere mai mare catre viata normala. Învățăm să ne intelegem si eliberăm emoțiile, să avem răbdare cu noi și să înlocuim gândurile disfuncționale cu gânduri funcționale. Învățăm să ne iubim și să ne îmbrățișăm, sa facem miscare, sa ne alimentam sanatos, invatam sa ne acceptăm și să ne gestionăm vulnerabilitătile.

Filosoful britanic Bertrand Russell ne vorbește despre cauzele nefericirii/ depresiilor/ anxietăților oferindu-ne câteva sfaturi demne de luat în considerare.

Afirmând că omul se deosebește de celelalte vietăți prin rațiunea sa, Russell creează o comparație între cele două: ,,Animalele sunt fericite câtă vreme sunt sănătoase și au suficientă mâncare”, însă omul este într-o continuă căutare de hrănire a egoului, în vreme ce animalele urmăresc satisfacerea unui simplu instinct primar. Nefericirea se află în strânsă legatură cu modul în care percepem societatea, cu deontologii defectuoase și obiceiuri de viață incorecte.

Aproape fiecare om se confruntă, de-a lungul vieții, cu anxietatea. Unii pe o perioadă mai scurtă, alții pe o perioada mai lungă, iar acest lucru este perfect normal. Psihoterapeutii ne vin în întâmpinare, oferind ajutorul necesar pentru depășirea acestor obstacole.

Psihoterapia, si Neurofeedback-ul, de multe ori si medicatia alopata, sprijina persoana anxioasa prin antrenarea capacitații de autoreglare a activității creierului, prin dezvoltarea unor strategii de coping si constientizarea faptului ca resursele sunt in noi insine.

  Alege să nu mai eviti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Post