Cabinet Individual de Psihologie si Psihoterapie Ursu-Balaci Mariana

Dezvăluirea identităţii

Mulţi oameni trăiesc în spaţiul material purtând măşti şi sunt mult diferiţi de ceea ce le-ar plăcea şi ceea ce simt că sunt. Tot timpul oamenii descoperă lucruri despre ei înşişi pe care nu le conştientizaseră înainte. Aspecte zilnice cu care ne confruntăm, vise, fantezii, deseori ne arată părţi ascunse ale identităţii noastre. Dacă multe lucruri ar rămâne la nivel de vis sau fantezie, ar însemna că sunt ireale. Diferite canale de comunicare exprimă diferite aspecte ale identităţii noastre. Ne exprimăm identitatea prin hainele pe care le purtăm, prin limbajul corpului, prin meseria aleasă şi hobby-uri. La fel şi în ciberspaţiu oamenii îşi aleg un canal anume prin care să-şi exprime identitatea.

Wallance (1999) explică că „dezvăluirea identităţii presupune relaţii sociale“, şi ea este văzută ca „un fel de relaţie între o persoană anonimă şi alţii“. G.T.Marx (1999) comentează că „ironic, dezvăluirea identitătii este fundamental socială”. O combinaţie dintre caracteristici ca: genul, vârsta, ocupaţia, hobby-urile, oraşul de rezidenţă, amenajarea casei, pot fi suficiente pentru a identifica o persoană.

Dezvăluirea identităţii, în înţelesul clasic, de lipsă a numelui îşi pierde din semnificaţie, prin analiza şi coordonarea datelor existente, identificarea se poate obţine.
Dacă la acest la nivel problema se crede rezolvată, prin apariţia Internetului şi a altor tehnologii informaţionale, autodezvaluirea capătă iarăşi noi valenţe, filozofice şi morale.
„În lumea calculatoarelor a nu-ţi dezvălui numele nu este ceva suficient pentru a fi anonim“. Identitatea în ciberspaţiu este dată de o adresă de email, adresa provider-ului de internet (IP-ul), antetul de email. Dezvăluirea identităţii, în mod paradoxal, înseamnă mai mult ca orice o interacţiune cu oamenii, aşa cum exprima Marx. Prin diferte protocoale de anonimizare, oamenii nu mai pot fi identificaţi nici după IP-ul lor, ce să mai vorbim despre coordonatele uzuale folosite de poliţie. Totul se schimbă, intervenind alte forme de interacţiune, de comunicare, de asociere. Eliminându-se toate caracteristicile clasice ale unei întâlniri faţă in faţă, dezvăluirea identităţii online devine ca un joc, o experienţă a cât de mult să vorbeşti despre tine însuţi, sau a ce anume poţi să fii, altceva decât tu însuţi. Auto-dezvăluirea online este ca un carnaval al măştilor, este un joc de-a altcineva, poate aceeaşi persoană dar potrivit a ceea ce şi-ar fi dorit să fie.. Deşi ştii că există cineva în spatele pseudonimului, al nick-ul, nu aceasta este ceea ce contează pentru anonimitatea online. Ceea ce contează este lipsa de încredere, siguranţa că persoana cu care vorbeşti este aceeaşi cu cea din realitatea materială. Intri într-un joc al indentităţilor parţial sau deloc dezvăluite, în care fiecare este un actor al propriului scenariu. Un joc al personalităţilor amorfe, al mentalităţilor cameleonice şi al atitudinilor unisex. O identificare cu masca. Curajul de a fi şi altcineva.

Oamenii îşi permit să se comporte cum nu o fac în viaţa de toate zilele, pot să-şi exprime caracteristici ne-explorate ale personalităţii lor, mai mult decât îşi permit atunci când poartă măşti şi costume la un carnaval.“ (Danet, 2000, p. 11).
Ceea ce se întâmplă prin folosirea nick-urilor, pseudonimelor, este aşa numitul „efect de egalizare“, prin care diferenţele sociale şi de statut se destramă. Autodezvaluirea şi reducerea trăsăturilor sociale au fost asociate cu deindividualizarea, care în mod tradiţional este văzută ca responsabilă pentru comportamentele antisociale online. Postmes şi Spears (1998) explică că cele mai multe cercetări asupra comportamentului grupului şi a mulţimii s-au bazat pe ideea că, individul fiind neidentificabil şi de aici necontând prea mult, duce la consecinţa psihologică a diminuării controlului sinelui în comportament, care este de obicei inhibat. Cercetări mai recente arată că deindividualizarea şi comportamentele dezinhibate rezultă mai ales din reducerea conştienţei de sine sau a conştienţei de sine publice şi că anonimizarea poate creşte sau descreşte conştienţă de sine.(Watt, Lea, Spears, 2002).
O trăsătură adiţională a dezvaluirii online, care este îndeaproape legată de ideea de comportament dezinhibat, este aceea a măririi descoperirii de sine. User-ii care aleg un grad mai ridicat de anonimizare, sunt mai deschişi şi mai direcţi, spunând mai multe lucruri personale şi intime tocmai pentru faptul că nu pot fi identificaţi.

Asta conduce şi la o împărţire mai liberă a sentimentelor, încurajând şi participarea cât mai multor interlocutori. Se consideră, potrivit studiilor efectuate de Spears, că aceia care spun prea multe din părţile ascunse ale vieţii sau personalităţii lor devin neliniştiţi şi jenaţi. Este totuşi dificil pentru ceilalţi să-şi dea seama dacă cele dezvăluite de cineva sunt ceea ce simt sau sunt părţi ale unei fantezii bine elaborate.

Dezvaluire, disimulare şi distorsionare, trei laitmotive ale CMC. Autodezvăluirea facilitează şi este facilitată de disimulare în prezentarea de sine, permite distorsiunilor să fie făcute prin omisiune de informaţie şi selectivitate în prezentare. Ca să fii într-adevăr ascuns trebuie ca unul să nu fie vizibil celorlalţi. Din moment ce o persoană intră în interacţiune cu alţii, prezenţa ei este accesibilă public celorlalţi, chiar dacă identitatea ei este protejată de anonimitate.

Ceea ce contează de multe ori este sentimentul pesonal că eşti anonim, că nimeni nu te ştie, confortul de a te exprima fără teamă că cineva te-ar putea judeca pentru ceea ce crezi sau spui. Eşti liber să te exprimi, fără cenzură, chiar să greşeşti şi să nu-ţi scadă respectul de sine sau să ai sentimentul irecuperabilului. Totul se poate revizui, replicele se pot revedea şi apoi trimite (asincronicizare), şi, dacă nici aşa nu poţi recupera ceea ce ai greşit de exemplu, poţi să-ţi schimbi nick-ul şi să fii brusc altcineva, să începi o nouă existenţă.

Etichete:

1 thought on “Dezvăluirea identităţii”

  1. Manu spune:

    Pe internet cam toti poarta masca, sau cam asa era. A venit facebook-ul si a pus totul pe tava, oamenii s-au vazut “dezgoliti” de secrete, n-o faci tu, o face altcineva si pentru tine :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Post