Cabinet Individual de Psihologie si Psihoterapie Ursu-Balaci Mariana

O altă perspectivă asupra fericirii

Omul iubitor și atras de partea spirituală caută să știe, să analizeze, să cunoască și să se cunoască cât mai profund. Măcinat de întrebări despre diferite aspecte ale vieții sale, acesta caută răspunsuri, dar nu orice fel de răspunsuri- în toate caută să afle ADEVĂRUL.

Pierderea cuiva drag, un accident neprevăzut, o boală necruțătoare sunt doar o parte din impasurile cu care se confruntă ființa umană, dar care trezește conștiința persoanei și inițierea pe drumul evoluției de ordin spiritual. Omul aflat pe o scară a devenirii se va îndrepta cu pași mari spre ceea ce înseamnă extensia eului. Cred că fiecare dintre noi şi-a pus întrebări de genul „Cine sunt?” şi „Care este scopul vieţii mele pe Pământ?”. Dar sufletul nostru oare ce doreşte? L-am întrebat vreodată?

Din aceste interpelații au luat naștere cele patru volume ale lui Neale  Donald Walsch, intitulate Conversații cu Dumnezeu. Acest emisar spiritual contemporan a fost într-o căutare continuă a sinelui, dar și a lui Dumnezeu. Mesagerul spiritual poate fi considerat un reformator al paradigmei sufletești, un inițiator a ceea ce înseamnă conceptul de spiritualitate. Uluitorul dialog avea să ia naștere însăși din suferința intrinsecă a acestuia, efectul fiind crearea unei cărți despre adevăruri trainice și inteligibile oricui.

El iși pune întrebări cu privire la probleme legste de: iubire și credința, viața și moarte, bine și rău, progres, natura adevărului spiritual și a relației cu divinitatea. Din sirul lung de conversații cu Dumnezeu, putem desprinde răspunsuri concise și ușor de sintetizat.

Una dintre ideile care mi-au atras atenția în mod deosebit a fost faptul că adevărul nu rezidă într-o religie, așa că nu avem de ce să mergem să căutăm „religia adevărată”; Adevărul nu se găsește la un om sau la o formă de închinare, nu trebuie căutat în oameni. Singura modalitate să-L găsești, e să-L cauți cu o inima sinceră, hrănindu-te din Cuvîntul Vieții. O nouă și inedită perspectivă asupra numeroaselor modalități de cunoaștere a sistemelor religioase, politice, educaționale, etc.

 Această viziune asupra fericirii o regăsim în mare parte și în scrierile lui Irvin Yalom, acesta reușind să contureze o perspectivă unică asupra sensului vieții. Descoperim în ambele lecturi numeroase soluții care vin în întampinarea stării de bine. Altruismul, creativitatea, autoactualizarea sunt porți deschise care duc spre împlinirea sufletească.

Autorul consemnează că volumul nu este altceva decât o modalitate prin care divinitatea ne transmite un apel și o chemare către schimbare și transformare, îndemnând astfel la o subversiune socială, educaţională, politică, economică şi teologică de pe această planetă, așa cum niciodată nu s-a mai scris, reușind să  găsească un altfel de răspunsuri la problemele existențiale ale omenirii: „Dumnezeu ştie că ceva trebuie să se schimbe. Nu putem continua să trăim aşa cum am trăit pănă acum.”

În accepțiunea lui Walsch, două sentimente guvernează lumea, acestea fiind: frica și iubirea. Iubirea este existența obiectivă supremă, este o realitate creată prin conexiunea dintre om și Dumnezeu cu ajutorul experienței. Scriitorul ne îndeamnă să ne schimbăm modul în care privim lucrurile, căci schimbându-ne atitudinea ne vom schimba viața, astfel durerea va fi redusă considerabil: „Nu puteți schimba evenimentul exterior (pentru că acesta a fost creat de o mulțime dintre voi și voi nu sunteți suficient de evoluați în constiința voastră pentru a schimba în mod individual ceea ce a fost creat în mod colectiv), prin urmare trebuie să schimbați experiența interioară.”

Nimic nu este dureros în și prin el însuși. Durerea este rezultatul unui for interior defectuos, care cel mai adesea lasă reminiscențe puternice asupra sănătății mentale, transpunându-se mai apoi în cea fizică. 

O altă idee ar fi aceea că dacă omul ar respecta vechea cutumă nu ar mai exista atâtea probleme în existența umană. Viața funcționează în paradigma: A FI – A Face – A Avea, dar cei mai mulți dintre noi o aplică invers, considerând că în primul rând trebuie să ”aibă” lucruri, în scopul de a ”face” lucruri, astfel, să ajunga să ” fie ” ceea ce ei doresc să fie. Acestea sunt doar o parte din marile taine transmise.Conversații cu Dumnezeu este o carte pe care după ce ai citit-o ajungi să-ți pui mai multe semne de întrebare: Oare dacă unul dintre noi ar fi Dumnezeu și Dumnezeu ar fi în fiecare, cum ne-am comporta unii față de alții? Și dacă în fiecare dintre noi s-ar revela Dumnezeu ce-am putea face dacă nu am știi să-L explicăm?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Post

Despre psihoterapieDespre psihoterapie

Psihoterapia este o interventie psihologică în situatii de sanătate și boală.  De-a lungul timpului şi-a dovedit eficienta în tratamentul unor afecţiuni nevrotice şi psiho­somatice datorate stresului, unde se pot obţine