Cabinet Individual de Psihologie si Psihoterapie Ursu-Balaci Mariana

Stima de sine – limitele ni le impunem singuri, ceilalti doar speculeaza lipsa noastra de incredere in fortele proprii.

262441_367650223345263_2031757618_n

Multi dintre cei care traiesc in aceste vremuri au in comun: lipsa stimei de sine. Daca suntem protagonistii propriei noastre vieti, nu inseamna ca trebuie sa fim agresivi, hotarati, invingatori. Mai presus de toate, trebuie sa stim sa ne valorizam, chiar si atunci cand suntem in mijlocul complexelor, a nesigurantei, a inhibitiilor, dar mai ales a suferintelor si ale propriilor limite.

Amintiti-va ca limitele ni le impunem singuri, ceilalti doar speculeaza lipsa noastra de incredere in fortele proprii. A fi protagonisti ai propriilor vieti inseamna si a ne permite sa fim slabi (macar din cand in cand). Ceea ce nu dorim sa vedem, partile din noi pe care dorim sa le ascundem sau ceea ce nu acceptam, paradoxal, se afirma in general intr-un mod exploziv… O persoana cu o stima de sine ridicata, sigura pe sine este important sa invete sa-si accepte atat partile pozitive, cat si partile negative, atat partea puternica din ea, cat si nesiguranta. Toate acestea trebuie integrate in personalitatea proprie. Trebuie sa ne intelegem si partile mai putin placute, slabe daca asa vreti sa le spuneti, pentru ca altfel am trai divizati, franti in doua, iubind unele parti din noi insine, urand altele.

Secretul existentei noastre, poarta amprenta tuturor partilor noastre, chiar si pe al acelora pe care nu vrem sa le recunoastem. Pe acestea trebuie sa le experimentam cu intensitate, din plin, pentru a le intelege si accepta. Trebuie sa invatam sa ne scoatem la lumina calitatile, dar si defectele si mai ales sa constientizam ca suntem Unici si Irepetabili. Sa ne constientizam si sa ne valorizam unicitatea!

              Nu trebuie sa facem sau sa cautam responsabili pentru esecurile noastre, pentru ca oricat de dureroase ar fi pot fi depasite. Trebuie sa invatam din ele, pentru ca ele fac parte din noi. Nu exista oameni care nu au avut si esecuri in viata, de fapt ele contribuie intr-o masura destul de mare la obtinerea succeselor.

Baza unei stime de sine ridicate o reprezinta constientizarea caracterului unic. Nu exista doi indivizi la fel, asa cum nici degetele de la o mana nu sunt la fel. Sa cautam sa nu imitam pe nimeni, sa cautam sa fiti mandri de ceea ce suntem si din copiii nesiguri, rusinosi si timizi, putem deveni adulti cu demnitate proprie, oameni care stiu sa se respecte.
              Suntem protagonistii vietii noastre tocmai pentru ceea ce suntem!
Psihoterapeut,
Ursu-Balaci Mariana

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Post