Noi, oamenii avem capacitatea de a ne crea propria realitate, in orice moment. Avem posibilitatea de a ne crea zi de zi, propriile “miracole personale.” Trairile si sentimentele ne ajuta sa ne cream realitatea interioara, propria realitate, aceasta transpunandu-se in experiente exterioare, in modul in care alegem sa percepem realitatea exterioara.
Senzatiile sunt date de interactiunile cu mediul, in timp ce perceptiile reprezinta maniera in care fiecare individ decodifica acele informatii si le transforma in emotii. Sentimentele sunt expresia gandurilor, iar gandurile propria perceptie a realitatii. Harta nu este teritoriul, este reprezentarea in maniera personala a teritoriului, in functie de credintele, valorile, experientele, concluziile, de reprezentarile mentale interne legate de modul in care vedem noi lumea exterioara.
De obicei, atunci cand ne confruntam cu situatii noi cautam in experientele anterioare, interioare si nu in experiente din mediul exterior.
De fapt, avem de ales.
Putem alege ce sa simtim atunci cand experimentam situatii noi. Putem sa le incadram in anumite tipare care poate fi expresia unui rationament bazat pe experiente anterioare si sa avem aceleasi emotii ca in alte situatii sau sa alegem sa le traim intr-o alta maniera noua, dandu-le o alta conotatie. Putem alege ce simtim si cum sa simtim. Ceea ce gandim determina ceea ce spunem si este transpus in comportamente, iar urmatorul citat ilustreaza foarte bine aceasta situatie.
„Fii atent la gândurile tale, fiindcă ele vor fi cuvinte.
Fii atent la cuvintele tale, pentru că ele vor fi fapte.
Fii atent la faptele tale, pentru că ele vor deveni obiceiuri.
Fii atent la obiceiurile tale, pentru că ele vor deveni caracterul tău.
Fii atent la caracterul tău, pentru că el va fi destinul tău” (Talmud)
Majoritatea oamenilor considera ca ceea ce isi doresc se afla in afara lor, cauta solutii in afara lor, ajutor din exterior, cand, de fapt, ar trebui sa caute mai atent in interiorul lor. Puterea vine din noi, insine. Un vechi proverb spune: sa nu-ti dea Dumnezeu, cat poti duce. Oare care este esenta acestor cuvinte? Cu siguranta este vorba despre capacitatea extraordinara a omului de a se adapta, la puterea umana de a se redresa, chiar atunci cand situatia pare imposibila. Dar totul vine din noi. Crearea unei trairi in interiorul tau, poate genera un eveniment in afara ta, spune Neale Donald Wash. Adica adaptarea la nou si crearea unei scheme cognitive noi, diferita de tiparele existente deja in inconstientul nostru.
In momentul in care ne dorim ceva, ar trebui mai intai sa incercam sa ne imaginam emotiile, pe care le vom avea atunci cand vom obtine ceea ce ne-am dorit. Sa presupunem ca cineva isi doreste sa mearga intr-o excursie la munte, ca ar vrea sa urce pe munte, dar atunci cand era copil, cand a fost la munte, i-a alunecat piciorul pe o piatra si a suferit o luxatie la gamba. Mi-as dori sa merg pe munte, dar daca se intampla ca data trecuta?
Dar daca si-ar imagina cum se ascunde soarele la hodina dupa o zi istovitoare in spatele unei creste de munte, senzatia placuta pe care o simte atunci cand picaturile de la o cascada abia descoperita ii mangaie obrajii incalziti de-atata catarat, daca … Cum ar fi?
Adoptarea unei gandiri pozitive ne ajuta sa metabolizam emotiile negative pentru a gasi drumul catre starea de bine. Convingerile sunt responsabile pentru tot ce ni se intampla, ele reflecta starea emotionala a fiecaruia dintre noi si ne influenteaza modul in care reactionam social. O persoana intreprinzatoare, hotarata va reusi sa-si realizeze proiectele, in timp ce un alt individ care ezita, convins fiind de incapacitatea sa de a reusi, datorita temerilor sale va fi susceptibil de a comite greseli si exista posibilitatea de a cumula esecuri. Un pesimist vede partea negativa a lucrurilor, pentru el viata poate fi monotona, lipsita de sens, va contoriza esecurile si va minimaliza realizarile, iar orice incercare ar fi o posibilitate de a mai inregistra un esec. Optimistul insa, vede in toate situatiile posibilitati de invatare, de dezvoltare, sansa de a fi fericit si tot ce i se intampla ii confirma aceste sentimente. Ne cream propria realitate in functie de atitudinea pe care o avem fata de viata. Modul in care gandim ne poate influenta destinul. Antrenarea unui stil de gandire pozitiv, optimist in care predomina increderea, iubirea, iertarea, recunostinta, valorizarea propriei persoane atrage dupa sine succes, fericire, implinire. Pe de alta parte mentinerea, intretinerea gandurilor negative au un efect distructiv asupra individului riscand sa atraga depresie, nefericire, esec, devalorizare. “Gandurile noastre ne reflecta convingerile profunde, ne modeleaza si ne orienteaza destinul” (Pavana). Niciun obstacol nu este de netrecut, iar cele pe care le întâlnim nu sunt aici să ne rapuna, ci pentru a fi depasite. Avem puterea de a surmonta totul, trebuie doar sa ne activam puterea interioara, sa inlocuim negrul cu alb, sa ne cultivam optimismul si sa alungam pesimismul, sa transformam esecul in victorie, sa fim veseli si fericiti.
Psihoterapeut,