Socrate era foarte apreciat in Grecia Antica pentru intelepciunea sa. In timp, pe buna dreptate, celebritatea lui a depasit granitele tarii.
Intr-o zi cand se indrepta spre locul unde tinea cursurile il vazu pe unul dintre cunoscutii sai alergand spre el.
– Socrate astepta putin, pentru ca vreau sa iti spun ceva despre unul dintre studentii tai.
– Opreste-te putin ii replica Socrate. Inainte de a incepe sa vorbesti as vrea sa-ti dau un test.
– Ce test?
– Se numeste Testul celor Trei.
– De ce Trei?
– Pentru ca inainte de a-mi vorbi despre studentul meu as vrea sa analizam putin ceea ce ai sa-mi spui.
– Prima intrebare se refera la Adevar. Esti sigur ca ceea ce vrei sa imi spui este adevarat?
Omul pus in dificultate spuse:
– Nu sunt sigur; eu doar am auzit despre el.
– Foarte bine. Deci, ceea ce vrei sa imi spui nu stii exact daca este adevarat sau nu… Dar sa trecem la urmatoarea intrebare: Testul Binelui.
– Ce vrei sa imi spui este de bine?
– Nu. Nu tocmai…
– Inseamna ca ai venit sa imi spui ceva rau despre el, desi nu esti sigur daca este adevarat.
Omul stanjenit dadu din umeri.
– Dar sa continuam, spuse Socrate. Mai poti trece inca testul daca raspunzi corect la ultima intrebare. Ceea ce vrei sa imi spui ii este folositor studentului meu? Sau imi este mie de folos?
– Nu. Nu-ti este nici tie, nici lui…
– Atunci daca ceea ce vrei sa imi spui nu este nici Adevar, nici Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa te mai obosesti sa imi spui?
De multe ori ne aflam in situatii de acest tip. Cararile vietii noastre sunt uneori destul de intortochiate. Viata ne expune la diferite situatii si suntem nevoiti sa facem in permanenta alegeri. Insa inainte de a hotari ceea ce vom face ar trebui sa ne oprim putin, sa ne luam o mica pauza si sa analizam informatia ca sa fim siguri ca ea trece acest test. Trece Testul Adevarului, dar al Binelui? Este Folositoare?
Într-una din zilele acestea îti vei pierde rabdarea si le vei striga copiilor tăi urmatoarele: – Când veti creste odata si nu va veti mai comporta ca niste salbatici?
„Carnavalul nu este un spectacol care să fie văzut de oameni; ei trăiesc în el şi fiecare parţicipă… Cât carnavalul durează, nu mai este altă viaţă afară… Carnavalul celebrează o
Omul iubitor și atras de partea spirituală caută să știe, să analizeze, să cunoască și să se cunoască cât mai profund. Măcinat de întrebări despre diferite aspecte ale vieții sale,